Прекрасните @bioklasa ме предизвикаха да приготвя традиционни коледни рецепти, от Коледния немски базар.
Започвам с Baumstriezel . Нещо типично за немския коледен базар.
Вкусно, лесно за приготвяне. Любимо. В интерес на истината, всяка година си купувам от него и за първи път го приготвям сама. Другото, което ми е направило впечатление е едни шоколадови топки от маслено тесто. Ако проявите интерес, мога да направя и тях 🙃
Освен тази рецепта, съм подготвила още нещо за по-късно. 🤎
Нужни продукти за Baumstriezel :
🔸500 гр. бяла спелта
🔸200 мл. прясно мляко
🔸2 яйца
🔸75 гр. нерафинирана захар + 5 с.л.
🔸1 п. суха мая
🔸1/2 ч.л. канела
🔸1/2 ч.л. джинджифил / @bioklasa
🔸 50 гр. масло
Начин на приготвяне :
1. Вземете точилка и алуминиево фолио. Овийте я добре и си изберете подходяща тава .. така, че краищата на точилката да се подпрат на тавата.
2. Пресейте брашното и прибавете захарта и маята към него.
3. Добавете и двете яйца / на стайна температура.
4. Затоплете прясното мляко, без да завира и го изсипете при останалите продукти.
5. Омесете меко тесто и оставете да втаса на 50% .
6. Разделете тесото на две, така ще ви е по-лесно при разточването.
7. Разточете едното парче от тестото с половин см. дебелина и разрежете на ленти по 2 см.
8. Намажете точилката с малко масло и започнете да редите лентите една по една, като леко ги застъпвате.
9. Намажете отново с масло.
10. Смесете 5 с.л. захар с джинджифил и канела.
11. С половината количество, поръсете върху цялото тесто, което сте намазали с масло.
12. Печем на 200* за 20на минути, като въртим от двете страни.
От това тесто се получават два броя.
Поднесох с мляко с мед ( @pchelenabg ) , джинджифил и канела 😊
Хапва се топло 🙃
🔸 историята на този вкусен десерт, започва в Унгария през 1957. Аз за първи път гоопитах в #budapest през 2011г
0 коментара