Последните два месеца съм се съсредоточила върху хляба с квас и това да се науча да го правя така, както трябва. Особено в последните две седмици. За това и не споделям особено много други неща, освен тези, които се правят с квас.
Ще ви представя две рецепти, които направих в последните дни и съм много доволна. Вкусни, меки отвъртре и с хрубкава коричка, хлебчета.
Първа Рецепта :
100 мл. прясно мляко
400 мл. вода
180 гр. твърда квас
600 гр. бяло брашно
100 гр. ръжено брашно
12 гр. сол
2 щипки захар
20 гр. масло
Смесете водата и млякото. Добавете захарта и кваса. Разбъркайте добре с пръсти така, че кваса да се разтвори.
Оставете 10 минути.
Разтворете солта в малко вода ( 20-30 мл. )
Към сместа с кваса, добавете брашната и разтворената сол. Замесете тестото, докато стане гладко и еластично.
Разтопете маслото и започнете постепенно да го вкарвате в тестото.
Отново тегава част. С дърпане, побутване, в никакъв случай със сила и сериозно месене, вкарайте маслото.
Следват няколко дърпания, през половин час.
Основно втасване - 10 часа в хладилник.
На следващата сутрин, печете под капак на загрята фурна на 250° за 20 минути. След това махате капака и печете още 15на минути на 200°.
* хубаво е да се пече в чугун. Аз обаче пека в глинен гювеч. Върши ми същата работа.
Втора Рецепта :
Тя не се различава много от първата. Добавила съм обаче маслини и има малки промени в грамажите на брашното.
200 мл. прясно мляко
300 мл. вода
180 гр. твърда квас
200 гр. ръжено брашно
500 гр. бяло брашно
12 гр. сол
2 щипки захар
20 гр. масло
маслини
Смесете водата, млякото, захарта и кваса. Разбъркайте добре с ръка, така,че да се разтвори добре кваса. Добавете брашната, солта и замесете отново гладко и еластично тесто. Аз добавих на този етап маслините, но мисля, че ще е по-удобно да се добавят още преди замесването.
След тава добавяте мазнината, внимателно, постепенно и търпеливо. Отново няколко дърпания през 30 минути, преди основното втасване. Тук тестото ми втаса за около 12 часа, в хладилник.
Отново печете на загрята фурна на 250° за 20-25 минути, след това, на 200° за 10-15 митути.
Надявам се да ви харесат!
Има какво да се желае още, но мисля, че се получават страхотно.
0 коментара