Честито Възкресение Христово!
Вече ви дадох рецепта за козунак с квас, а днес, на Великден, ще ви дам рецепта за Фокача с квас.
Толкова вкусен и ароматен.
Нужни продукти :
400 гр. брашно
250 мл. вода
120 гр. квас ( твърда, бяла)
25 мл. зехтин
сол
Начин на приготвяне :
Смесете хубаво водата с брашното и оставете за 25-30 минути.
След това добавете квас, сол и зехтин. Омесете хубаво, еластично тесто.
Оставете отново за около час.
След час, следват 4 дърпания през 30 минути, с намазнени ръце.
Когато приключите с дърпанията, оставете тестото в хладилник за 13-14 часа да втаса. ( в моя случай, цяла вечер )
На следващата сутрин -
Извадете тестото от хладилника и оставете час, да се темперира.
Върху хартия за печене, разстелете тестото с ръце и напръскайте с малко зехтин.
Оставете да втаса.
Когато е готово, подредете и украсете фокачата, както желаете.
Притиснете хубаво всичко, което слагате отгоре.
Пече се на 230° при загрята фурна, до готовност.
0 коментара