От началото на Март месец тази година започнах да се запознавам с този страхотен домашен любимец - квасът.
Опитах с няколко вида квас, но все нещо ми липсваше, докато не попаднах и на рецепта за този Бял Твърд Квас ( Lievito Madre )
Моят квас се казвя Джоуи и е захванат на 14.03. 2020г. И е всеки ден с мен.
Днес, на деня на детето, ще захванем заедно нов квас.
Джоуи остава с мен, но искам да захвана с вас наново, за да може паралелно да обсъждаме всичко.
Това, което ви е нужно е :
1 буркан
100 гр. бяло брашно ( аз използвам тип 550 от ДМ )
1 с.л. мед
50 мл. вода ( филтрирана )
Смесете всичко в купа и омесете малко топче тесто, което с помощта на бръснарско ножче, разрежете на кръст.
Поставете в буркан и затворете с капачка, която предварително сте надупчили на 5-6 дупки. ( да влиза въздух )
Сега го оставяме на топло, но не прекалено и да не е на пряка слънчива светлина. Аз го държа в кухнята на 24-25 градуса.
Ще се видим в същия пост, който ще допълня след 48 часа.
~~~~~~~
Малък ъпдейт ...
След 24 часа, новият квас изглежда така ...
Няма да го храним все още. Ще измакаме още 24 часа.
~~~~~~~~
След още 24 часа ..
Сега е време да го нахраним.
Отделете внимателно горния слой. Той е твърд и леко тъмен.
Вземете ..
50 гр. от кваса
50 гр. вода
100 гр. брашно
Омесете отново малко топче тесто и го цепнете на кръст с помощта на бръснарско ножче.
Затворете буркана и оставете още 24 часа.
~~~~~~~~
Ето го и него .. 24 часа след първото захранване.
Правим същото, като вчера.
Взимаме ...
50 гр. квас
50 мл. вода
100 гр. брашно
Омесваме топче тесто и цепваме на кръст.
Оставаме още 24 часа.
~~~~~~~
Така изглежда кваса, който нахраних преди 24 часа.
Днес, за последно повтаряме процедурата и от утре може да си направим хляб
Взимате
50 гр. квас
50 гр. вода
100 гр. брашно
Омесвате топче тесто и цепнате на кръст.
От утре вече може да изпечете първото си хлебче.
Искате ли да го направим заедно?
Ще кача рецепта с точни подробности, как да изпечете първия си хляб с квас.
0 коментара