Бял Твърд Квас





От началото на Март месец тази година започнах да се запознавам с този страхотен домашен любимец - квасът.

Опитах с няколко вида квас, но все нещо ми липсваше, докато не попаднах и на рецепта за този Бял Твърд Квас ( Lievito Madre ) 

Моят квас се казвя Джоуи и е захванат на 14.03. 2020г. И е всеки ден с мен.


Днес, на деня на детето, ще захванем заедно нов квас. 
Джоуи остава с мен, но искам да захвана с вас наново, за да може паралелно да обсъждаме всичко. 

Това, което ви е нужно е :

1 буркан
100 гр. бяло брашно ( аз използвам тип 550 от ДМ ) 
1 с.л. мед
50 мл. вода ( филтрирана )

Смесете всичко в купа и омесете малко топче тесто, което с помощта на бръснарско ножче, разрежете на кръст.
Поставете в буркан и затворете с капачка, която предварително сте надупчили на 5-6 дупки. ( да влиза въздух )


Сега го оставяме на топло, но не прекалено и да не е на пряка слънчива светлина. Аз го държа в кухнята на 24-25 градуса. 

Ще се видим в същия пост, който ще допълня след 48 часа.


~~~~~~~
Малък ъпдейт ... 
След 24 часа, новият квас изглежда така ... 
Няма да го храним все още. Ще измакаме още 24 часа.


~~~~~~~~

След още 24 часа ..

Сега е време да го нахраним.

Отделете внимателно горния слой. Той е твърд и леко тъмен.
Вземете ..
50 гр. от кваса
50 гр. вода 
100 гр. брашно

Омесете отново малко топче тесто и го цепнете на кръст с помощта на бръснарско ножче.



Затворете буркана и оставете още 24 часа.

~~~~~~~~ 

Ето го и него .. 24 часа след първото захранване.


Правим същото, като вчера.
Взимаме ...

50 гр. квас
50 мл. вода
100 гр. брашно

Омесваме топче тесто и цепваме на кръст. 

Оставаме още 24 часа. 

~~~~~~~


Така изглежда кваса, който нахраних преди 24 часа. 

Днес, за последно повтаряме процедурата и от утре може да си направим хляб 

Взимате 

50 гр. квас
50 гр. вода
100 гр. брашно

Омесвате топче тесто и цепнате на кръст. 

От утре вече може да изпечете първото си хлебче.

Искате ли да го направим заедно? 
Ще кача рецепта с точни подробности, как да изпечете първия си хляб с квас.







0 коментара