Това до момента ми е най-любимото хлебче. Толкова меко отвътре и хрубкаво отвън.
За две хлебчета са ви нужни :
700 гр. брашоно от лимец
100 мл. прясно мляко
310 мл. вода
щипка захар
175 гр. квас ( бяла, твърда )
12 гр. сол + 30 мл. вода
20 гр. масло
Смесете водата и млякото и в тях сложете кваса и захарта. Размачкайте хубаво с ръка, така, че кваса да се раздроби.
Оставете 30 минути.
След това добавете брашното, омесете и добавете солта, която предварително е разтворена в 30 мл. вода.
Омесете тестото и добавете постепенно мазнината.
Следват няколко дърпания през 30 минути. При мен бяха 5. След това оставете тестото да втаса ( удвои обема си)
Когато е готово, оформете и оставете в хладилник за бавно втасване. В моя случай, хлебчетата бяха готови на 10тия час.
Пекох веднага, след като ги извадих от хладилника, на загрята фурна на 250° под капак за 25 мин. и 15 мин. без капак на 200°
***
Ако желаете махнете млякото и го заменете с вода. Общо 410 мл. вода.
0 коментара