Брецели






#steetfoodchallange официално е тук първата рецепта е за Класически Меки Брецели! 


Веган версия на Брецела можете да намерите при BohemianVeg


Включите се в предизвикателството ни #streetsfoodchallenge, като приготвите любимата си улична храна и ни тагнете в поста или в стори и разбира се отбележите хаштаг - #streetsfoodchallendge!


Очакваме вашите творения с нетърпение!


Геврекът, през който три пъти може да се види слънцето 🌞


Брецел или Претцел? Един от най-често задаваните въпроси 🤭 Брецел ( Brezel ) е в Германия, Претцел - в останалия неговорещ немски свят. 


Според една от най-старите известни легенди, през 610г. италиански монах бил изработил гевречета, като награда за децата, които научили молитвите. Оттам и формата - като кръстосани ръце на гърдите за молитва. 


Има много любопитни истории за Брецела. 


Една от първите легенди, които съм чувала тук, в Германия за така вкусния Брецел, е че Баваски крал поръчал на придворния си хлебар да напарва хляб, през който може да се види слънцето три пъти! 


А вие какво знаете за Брецела? 


Рецепта : 


🔹 300 гр. пшенично брашно тип 405*

🔹200 гр. пшенично брашно тип 550*

🔹300 мл. вода ( топла ) 

🔹1/2 кубче жива Мая 

🔹сол 

🔹1 ч.л. мед ( използвам я при активиране на маята, но може да я замените със захар ) 

🔹 едра сол за поръсване 

🔹 40 гр. сода 

🔹 30 гр. меко масло 


 * в Германия любимата комбинация на брашна за правене на брецели е тази, затова и я споделям с вас. Разбира се, може да използвате каквото Бяла брашно имате! 


Според една от най-старите известни легенди, през 610г. италиански монах бил изработил гевречета, като награда за децата, които научили молитвите. Оттам и формата - като кръстосани ръце на гърдите за молитва. 


Има много любопитни истории за Брецела. 


Една от първите легенди, които съм чувала тук, в Германия за така вкусния Брецел, е че Баваски крал поръчал на придворния си хлебар да напарва хляб, през който може да се види слънцето три пъти! 


А вие какво знаете за Брецела? 


Рецепта : 


🔹 300 гр. пшенично брашно тип 405*

🔹200 гр. пшенично брашно тип 550*

🔹300 мл. вода ( топла ) 

🔹1/2 кубче жива Мая 

🔹сол 

🔹1 ч.л. мед ( използвам я при активиране на маята, но може да я замените със захар ) 

🔹 едра сол за поръсване 

🔹 40 гр. сода 

🔹 30 гр. меко масло 


 * в Германия любимата комбинация на брашна за правене на брецели е тази, затова и я споделям с вас. Разбира се, може да използвате каквото Бяла брашно имате! 


Начин на приготвяне : 


-В топлата вода сложете меда, маята и 1 с.л. от брашното. 

-Оставете настрана да се активира. 

-Пресейте брашното със солта.

-При сухите съставки добавете маслото и шупналата Мая.

-Омесете меко теста и го оставете на стайна температура да втаса ( не бързайте да го слагате в топла фурна. Оставете го да втаса без “натиск” ) 

-Когато тестото удвои обема си го разделете на 8 части. 

-Сдлани разточете на фитил всяко топче, като в следата оставите тестото да е малко по-дебело. 

-Оформете Брецел, като преплетени двата края и ги завъртите. 

-След тава краищата сложете и лека притиснете върху долната част на Брецела. 


Кагата са готови, сложете около литър и половина вода и я останете да заври. Към нея прибавете содата и варете н содената баня всеки Брецел по 1-2 минути. 


След тава наредете в тава, върху хартия за печете. Поръчесе с една сол и цепнене с остър нож долния край на Брецела.


Печем на 190* до златисто! 









 

1 коментара

  1. 1XBET 2021 - Betting on 1XBET - Best Online Bookmaker
    1XBET is the betting 1XBET exchange for online sports jeetwin and casino games and betting markets. 퍼스트 카지노 If your first bet loses, you can request your

    ОтговорИзтриване