Усукан тутманик
Добро утро!
Неделя е, но няма да ви показвам палачинки 😃
Нашата закуска днес е усукан тутманик. Лесен за приготвяне и много вкусен 🥰
Нужни продукти :
🔹 2 яйца + още 1 жълтък за намазване
🔹200 мл. прясно мляко
🔹1 п. суха мая или 1/2 жива мая
🔹650 гр. брашно / спелта
🔹1 ч.л. сол
🔹1 ч.л. мед
🔹 2 с.л. кисело мляко
🔹2 с.л. зехтин/ олио
🔹40 гр. масло
🔹 сирене
🔹 сусам
Затоплете млякото с меда и 1 с.л. от нужното количество брашно. Когато млякото загрее, дръпнете от котлона и добавете маята. Завийте с кърпа и оставете да се активира.
В купа сложете брашнота, солта, яйцата,к. мляко и зехтина. Щом маята шупне, прибавете и нея.
Омесете меко тесто и оставете да втаса, на топло.
През това време разтопете маслото.
Когато тестото втаса, разделете го на 4 части. Разточете всяка част в кръг голям, колкото тавата, която сте избрали.
Разточете първата част, намажете с масло и поръсете със сирене. Разточете втората част, сложете върху първата и отново намажете с масло и поръсете със сирене. Повторете и с другите две части, но върху последната, не слагайте сирене.
Разрежете на 6 по дължина.
Усучете всяка част, като след това я поставите в тавата. Оставете между усуканите части по 2 см. разстояние. Когато наредите всички, оставете отново да втаса.
Когато удвои обема си, намажете с жълтък и поръсете със сусам.
Пече се на 180* до готовност
1 коментара
Изглежда супер апетитно! Можем ли да заменим бялото брашно с пълнозърнесто и трябва ли да сменим пропорциите на останалите продукти? Благодаря!
ОтговорИзтриване