Усукан тутманик със сирене


Усукан тутманик 


Добро утро! 

Неделя е, но няма да ви показвам палачинки 😃 

Нашата закуска днес е усукан тутманик. Лесен за приготвяне и много вкусен 🥰


Нужни продукти : 


🔹 2 яйца + още 1 жълтък за намазване

🔹200 мл. прясно мляко

🔹1 п. суха мая или 1/2 жива мая

🔹650 гр. брашно / спелта

🔹1 ч.л. сол

🔹1 ч.л. мед 

🔹 2 с.л. кисело мляко

🔹2 с.л. зехтин/ олио

🔹40 гр. масло

🔹 сирене

🔹 сусам


Затоплете млякото с меда и 1 с.л. от нужното количество брашно. Когато млякото загрее, дръпнете от котлона и добавете маята. Завийте с кърпа и оставете да се активира. 


В купа сложете брашнота, солта, яйцата,к. мляко и зехтина. Щом маята шупне, прибавете и нея.


Омесете меко тесто и оставете да втаса, на топло. 


През това време разтопете маслото.


Когато тестото втаса, разделете го на 4 части. Разточете всяка част в кръг голям, колкото тавата, която сте избрали. 


Разточете първата част, намажете с масло и поръсете със сирене. Разточете втората част, сложете върху първата и отново намажете с масло и поръсете със сирене. Повторете и с другите две части, но върху последната, не слагайте сирене. 


Разрежете на 6 по дължина. 

Усучете всяка част, като след това я поставите в тавата. Оставете между усуканите части по 2 см. разстояние. Когато наредите всички, оставете отново да втаса. 


Когато удвои обема си, намажете с жълтък и поръсете със сусам.


Пече се на 180* до готовност







 

1 коментара

  1. Изглежда супер апетитно! Можем ли да заменим бялото брашно с пълнозърнесто и трябва ли да сменим пропорциите на останалите продукти? Благодаря!

    ОтговорИзтриване