Хляб с бял твърд квас




Здравейте! 

Днес ще ви покажа рецепта за хляб с бял твърд квас. 

Първо ще ви припомня за предишния пост с основни въпроси и отговори - какво да знаем за хляба с квас. 
За да го прочетете, цъкнете ТУК .

Тези две хлебчета са с хидратация 75,5% , но препоръчвам да направите своите първи хлебчета с 65% хидратация. 

Ще ви дам рецепта и за двата варианта, но е важно да се спазват пропорциите. Използвайте везна! 




Захванете си кваса. Трябва да е активен при правенето на хляб! 


450 гр. бяло пшенично брашно ( тип 550 )
50 гр. семола
100 гр. пълнозърнесто пшенично брашно 
369 или 438 гр. вода 
11 гр. сол
120 гр. квас Левито Мадре 

* брашното не е проблем да ви е един вид. Както обясних в предишния пост - започнете с хубава бяло брашно без примеси и висок протеин. 



 

1. смесване на водата с брашното да пълното абсорбиране на водата ( автолиза ) при мен отне около 2 часа 
2. Добавяне на квас + 30 минути почивка 
3. Добавяне на сол + 30 минути почивка 
4. Омесване по метода slap and fold - оставям линк 
5-6-7-8-9 вътрешни сгъвания от четирите страни през 30 минути. ( stretch and fold -линк )

 


30 минути след последното сгъване - ламиниране ( 
линк  каква е ламиниране  ) - 10

11 - 12 
След процеса “ламиниране” оставете тестото да удвои обема си. Разликата между снимка 11 и 12 е 3 часа и полавина, но това зависи от силата на кваса ви, брашното, околната температура и т.н. 

След това оформих и прибрах в хладилник за 13 часа.

От това количество се получават две хлебчета, а начина по който искате да ги оформите зависи от вас.

Оставям линк 



Това са двете хлебчета, които направих по тази рецепта. 

Важно : разрязваме ги 4-5 часа след като се изпекат. Квасен хляб не се яде топъл. 

Печем под капак при загрята фурна на 250* за 20-25 минути и без капак за още 20-25 минути, на 200* 

***
Общо направата на тези хлебчета ми отне около 26-27 часа. 

Бъдете търпеливи! Заслужава си! 

Ако имате въпроси - пишете ми! 








0 коментара