Здравейте!
Днес ще ви покажа рецепта за хляб с бял твърд квас.
Първо ще ви припомня за предишния пост с основни въпроси и отговори - какво да знаем за хляба с квас.
За да го прочетете, цъкнете ТУК .
Тези две хлебчета са с хидратация 75,5% , но препоръчвам да направите своите първи хлебчета с 65% хидратация.
Ще ви дам рецепта и за двата варианта, но е важно да се спазват пропорциите. Използвайте везна!
Захванете си кваса. Трябва да е активен при правенето на хляб!
450 гр. бяло пшенично брашно ( тип 550 )
50 гр. семола
100 гр. пълнозърнесто пшенично брашно
369 или 438 гр. вода
11 гр. сол
120 гр. квас Левито Мадре
* брашното не е проблем да ви е един вид. Както обясних в предишния пост - започнете с хубава бяло брашно без примеси и висок протеин.
1. смесване на водата с брашното да пълното абсорбиране на водата ( автолиза ) при мен отне около 2 часа
2. Добавяне на квас + 30 минути почивка
3. Добавяне на сол + 30 минути почивка
4. Омесване по метода slap and fold - оставям линк
5-6-7-8-9 вътрешни сгъвания от четирите страни през 30 минути. ( stretch and fold -линк )
30 минути след последното сгъване - ламиниране (
линк каква е ламиниране ) - 10
11 - 12
След процеса “ламиниране” оставете тестото да удвои обема си. Разликата между снимка 11 и 12 е 3 часа и полавина, но това зависи от силата на кваса ви, брашното, околната температура и т.н.
След това оформих и прибрах в хладилник за 13 часа.
От това количество се получават две хлебчета, а начина по който искате да ги оформите зависи от вас.
Оставям линк
Това са двете хлебчета, които направих по тази рецепта.
Важно : разрязваме ги 4-5 часа след като се изпекат. Квасен хляб не се яде топъл.
Печем под капак при загрята фурна на 250* за 20-25 минути и без капак за още 20-25 минути, на 200*
***
Общо направата на тези хлебчета ми отне около 26-27 часа.
Бъдете търпеливи! Заслужава си!
Ако имате въпроси - пишете ми!
0 коментара