Какво трябва да знаем за хляба с квас






 За хляба с квас може да се говори много. За времето, което отнема направата му и за страхотния вкус. Никой не може да каже точното време за приготвянето му, защото има значение силата на кваса, брашната, които се използват, хидратацията, околната температура и още куп неща.

За да се захванете с направата на квас и хляб с квас е нужно да се въоръжите с много търпение, желание и време. 

Нищо ново не е лесно. На мен ми отне известно време, докато разбера за цялата магия или поне за част от нея. Квасения хляб наистина е магия и страст и за него трябват много знания, опит и търпение.

Не твърдя, че съм перфектна или най-добра в правенето на хляб - напротив. Но заради вашето желание, започвах да ви показвам как да направите твърд крас ( lievito Madre ) , а сега ще се опитам и да ви дам някои насоки за правенето на хляб с квас, или какво по-конкретно правя аз! 

Преди всичко, искам да кажа, че правенето на хляб и магията на кваса отнемат много време. Както споменах, не мога да фиксирам конкретно, но съм правила хлебчета и за 15 и за 30 часа. 

Какво е хидратация ? 

Тук първо ще приложа линк, къде аз изчислявам хидратацията на тестото, които правя. 

Важно е това, че различните видове брашна, абсорбират по различен начин водата. Т.е. две теста с еднаква хидратация, еднакво количество брашно, но различен тип, могат да имат различна консистенция. Прието е, че ако количеството на брашното е 100%, то останалите продукти се изчисляват като процент от него.

За да ви е по-лесно, започнете с хидратация около 65% и с времето започнете да увеличавате.

Какво е автолиза? 

Началото. Смесването на вода и брашно, до пълното абсорбиране на водата ( отнема от 30 минути до 3 часа или повече ) Целта на автолизата е, при хидратирането на брашното, да се активира глутена. Изключително важен процес при правенето на хляб с квас. 

Какво е ретардация? 

Ретардацията е процес, който забавя втасването при ниска температура. Имам предвид, престой в хладилник. Тук нужното време отново варира, според температурата на хладилника и др. 

Какво брашно да избера? 

Аз започнах с бели брашна и все още с тях ми е най-лесно да работя. Казват, че белите брашна са с ниско съдържание на трици и това прави глутеновите нишки по-здрави и еластични.

Избирайте брашна с високо съдържание на протеин ( при възможност над 13 )

Каква е разликата между твърд и течен квас? 

Очевидно в хидратацията. Всеки квас с нас 70% вода се приема за течен. 

Трябва ли да използвам ратанови форми? 

Не, не е задължително. Може да използвате панерчета за хляб или подходяща форма, в която искате да оформите тестото да втаса. Важно е само да не е прекалено голяма, за да може да поеме тестото при втасване, а то на не те разлее. 

Ако нямам чугунен съд в какво да пека?

Аз нямам чугунен съд за печене. Пека в глинен гювеч, който предварително загрявам във фурната на 250* за 15 минути. 

Каква е ролята на солта? 

Солта освен за вкус, играе роля и в стягането на глутеновата структура на тестото. 

Защо хляба ми се разля?

Причините може да са много. Висока хидратация, недостатъчна ферментация, неправилно оформяне, недостатъчно силен квас и др. 

Как се правят красивите разпери на хляба и с какво ? 

 С бръснарско ножче. Непосредствено преди печене ( под ъгъл 45* ) 


Надявам се да ви е било интересно и полезно! Съвсем скоро ще ви запозная с процесите, подредбата им и ще ви покажа рецепта за бял хляб с бял твърд квас за начинаещи. Надявам се, успея да ви помогна! 


Ако имате някакви въпроси, може да ми пишете в инстаграм .


Хлебче, изпечено днес, на 6.04.2021г. 




0 коментара