Хлебче с квас и овесена каша



Здравейте !

Четох много за тези хлебчета и че хората почти винаги се провалят с тях, но реших да опитам. 
Не знам, дали е късмет на начинаещия с хляб с овесена каша, но мисля, ми се получиха. Отвътре има какво да се желае още!

Все пак, считам този първи опит за успешен.

Нужни продукти 

За овесената каша : 

90 гр. едри овесени ядки
35 гр. масло
230 гр. вода

За хлебчетата : 

За 2 броя 

100 гр. пълнозърнеста спелта
500 гр. бяла спелта 
14 гр. сол
170 гр. левито мадре  ( бяла, твърда квас )
427 гр. вода

Първо направете овесената каша.
В касерола сложете маслото и овесените ядки. Осватене за няколко минути на котлона, докато леко се запекат. След това добавете водата и когато се сгъсти, махнете от котлона и остовете да изстине.

Смесете брашната с 400 мл. вода. Оставете останалите 27, за средващ етап. 

След като смесите водата и брашното, следва автолиза от 30 минути.

След 3 минути добавете всичко останало. Квас, сол, разтворена в 27 мл. вода ( от остатъка ) и овесената каша. 

Омесете много добре тестото и оставете 30-40 минути да почине. 

След почивката, направих 4 разтягания от всички страни и 4 вътлешни сгъвания. 

След това, през 30 минети сгъвах отново тестото. Общо 3 пъти и оставих да втаса напълно, което отне почти 4 часа. 

Оформих и оставих да спят в хладилник 13 часа.

Пекох на загрята фурна на 250° под капак, за 25 минути ш още толкобя без капак, на 200° 



0 коментара