Здравейте !
Четох много за тези хлебчета и че хората почти винаги се провалят с тях, но реших да опитам.
Не знам, дали е късмет на начинаещия с хляб с овесена каша, но мисля, ми се получиха. Отвътре има какво да се желае още!
Все пак, считам този първи опит за успешен.
Нужни продукти
За овесената каша :
90 гр. едри овесени ядки
35 гр. масло
230 гр. вода
За хлебчетата :
За 2 броя
100 гр. пълнозърнеста спелта
500 гр. бяла спелта
14 гр. сол
170 гр. левито мадре ( бяла, твърда квас )
427 гр. вода
Първо направете овесената каша.
В касерола сложете маслото и овесените ядки. Осватене за няколко минути на котлона, докато леко се запекат. След това добавете водата и когато се сгъсти, махнете от котлона и остовете да изстине.
Смесете брашната с 400 мл. вода. Оставете останалите 27, за средващ етап.
След като смесите водата и брашното, следва автолиза от 30 минути.
След 3 минути добавете всичко останало. Квас, сол, разтворена в 27 мл. вода ( от остатъка ) и овесената каша.
Омесете много добре тестото и оставете 30-40 минути да почине.
След почивката, направих 4 разтягания от всички страни и 4 вътлешни сгъвания.
След това, през 30 минети сгъвах отново тестото. Общо 3 пъти и оставих да втаса напълно, което отне почти 4 часа.
Оформих и оставих да спят в хладилник 13 часа.
Пекох на загрята фурна на 250° под капак, за 25 минути ш още толкобя без капак, на 200°
0 коментара