Laugenbrezel

Немски Брецел






Както знаете, живея в Германия и едно от традиционните тестени изделия тук е Brezel.
Любим е на малки и големи.

Специфично за него е и формата му.


За тестото :

350 гр. брашно тип 405*
150 гр. брашно тип 550*
250 мл. прясно мляко
1 кубче мая 
40 гр. масло
щипка сол
щипка захар

За варене :

60 гр. натрон / сода
1,5 л. вода
щипка сол

За поръсване :

едра сол ( важна част от брецела в точно тази сол )


В дълбока купа се смесват двете брашна. Разбърква се добре и се прави кладенче. Добавя се щипка сол. 
Загрява се млякото, без да завира. Добавя се към него 1 ч.л. брашно + 1 ч.л. захар. Разбърква се добре. Изсипва се при брашното и върте се надробява кубчето мая.
Завива се с хавлия и се оставя маята да шупне.
Когато маята е готова, се добавя маслото и се омесва меко тесто, което се оставя да втаса за час или докато удвои обема си.

С помощта на везна, се разделя вече втасалото тесто на 8 части. ( 100-105 гр. )
Оформят се 8 топки и се завиват отново за още 5 мин. 

Добавям снимка на начин на оформяне на Брецела.



Използвайте дланите си да оформите тестото. На повърхността, на която оформяте, не трабва да има брашно или олио. В средата се оставя малко по-дебела част и се придърпва с длани настрани, за да изтънее тестото.

Когато оформите Брецелите, слагате в дълбока тенджера 1.5 л. вода, към която прибавяте натрона и солта.

Всеки брецел се вари 15-на секунди и се изважда и слага в тава с хартия за печене.

Друго специфично нещо за Брецела е да цепнете тумбестата част с остър нож и да поръсите с едра сол.

Брецелите се пекат на 180' до готовност ( до зачервяване )


***

За брашната искам да допълня, че може и с бяло брашно, което разполагате, но в оригиналните немски рецепри, смесват двата вида брашно.




0 коментара