Здравейте, мили хора ❤️
Първо искам да ви благодаря за всички коментари, лични съобщения. За милите думи и пожелания.
Бъдете здрави! ❤️
За тортата ще ви разкажа сега.
Използвала съм две основни неща .. класически блат “ Виктория “ който е изключително подходящ за подобен тип торти и съм го съчетала със swiss meringue buttercream.
За блата :
Тава с диаметър 20 см.
🔸200 гр. масло
🔸200 гр. брашно
🔸4 яйца
🔸200 гр. нерафинирана захар
🔸 1/2 п. бакпулвер
🔸 аз сложих есенция лимон
Тава са продукти за един блат, който можете да разрежете на две. Аз използвах двойна доза. При мен единия блат е жълт, а другия - син.
За крема :
🔸5 белтъка
🔸300 гр. нерафинирана захар / може да използвате и бяла кристална захар.
🔸420 гр. масло / на стайна температура
🔸 есенция лимон
🔸 щипка сол
За блата :
- Пуснете фурната на 180*
- Облечете тавичката в пергаментна хартия
- Разбийте маслото, захарта и избрания ароматизатор, до получаване на пухкав крем.
- Разбийте яйцата в отделен съд, като ги добавяте на три пъти при масления крем и едновременно с това, добавяте и по лъжица брашно, за да не се пресече сместа.
- Когато добавите яйцата, спрете миксера и добавете останалото брашно. Тук вече бъркайте на ръка.
- Ако желаете боядисайте блата.
- Пече се 55-60 минути.Проверявайте с клечка.
- Когато го извадите от печката, го сложете на решетка, за да изстине.
За крема :
- Тук искам да подчертая, количествата да се спазват точно. Това е бътъркрем, подходящ за много торти, мъфини, кексчета и др.
- Разбийте с телена бъркалка белтъците, заедно със захарта.
- Сложете ги на водна баня. Добавете и солта.
- Бъркайте докато захарта се разтопи.
- Още топла, разбийте сместа с миксер, като добавите и ванилията.
- Оставете получения крем да се изстуди, преди да добавите маслото. Ако го добавите твърде рано, крема ще стане воднист.
- Разбийте до получаване на гъст, лъскав, гладък крем.
Украсете по желание.
Тортата стана много вкусна.
Брайън беше много щастлив.
2 коментара
Здравей Ели, реших да направя торта за втория рожден ден на сина си, в момента изпичам блата, но се чудя дали да не го сиропирам или той от маслото ще е достатъчно сочен и в комбинация с крема да си поеме и от него. Благодаря за рецептат и утре ще дам отзиви 😇
ОтговорИзтриванеЗдравей Ели, реших да направя торта за втория рожден ден на сина си, в момента изпичам блата, но се чудя дали да не го сиропирам или той от маслото ще е достатъчно сочен и в комбинация с крема да си поеме и от него. Благодаря за рецептат и утре ще дам отзиви 😇
ОтговорИзтриване