Торта Гараш е българска торта, с място на произход - Русе.
Това е една класическа рецепта с малко добовка от мен. Лека, но всъщност доста приятна.
Ще разберете за нея в следващите редове.
Очаквайте скоро и веган вариант на тази така вкусна торта.
Нужни продукти :
За платките
6 белтъка
130 гр. пудра захар
20 гр. царевично нишесте
265 гр. орехи
За крема
6 жълтъка
100 гр. масло
150 гр. черен шоколад
100 гр. пудра захар
80 гр. прясно мляко
+
Тук аз добавих есенция от портокал. Придаде страхотен аромант.
За замазване
70 мл. прясно мляко
150 гр. черен шоколад
Започваме с платките.
В чопър сложете орехите с 2 с.л. от нужната пудра захар за платките.
Разбийте така, че да стане почти на орехово брашно.
Отделно с помощта на миксер разбийте белтъците, заедно с пудрата захар и нишестето. Не ги разбивайте на сняг а до гъст, гладък крем. Към белтъците добавете и орехите. Разбъркайте добре.
Трябва да се направят 5 платки. За тази цел направете 5 кръгчета ( аз използвах чиния ) върху хартия за печене.
Резделете сместа на 5 части ( падат се по 4 пълни лъжици ) и внимателно разпределете така, че да станат еднакви кръгове.
Пекат се на 170° до зачервяване.
След като ги извадите, ги отлепете веднага от хартията и оставете да изстинат. Внимавайте да не ги счупите.
Докато изстиват, направете крема.
Шесте жълтъка разбъркайте в касерола на слаб огън, заедно с пудрата захар, млякото и есенцията. Бъркайте, докато сместа започне да се сгъстява. Гледайте да не заври. В моминта, в който вече тръгне да завира.. дръпнете от котлона.
Добавете шоколада и разбъркайте добре.
След това добавете и маслото. Тук е нужно да разбъркате крема с миксер, но не много, за да не го пребиете.
Разпределете крема между петте платки, т.е. на четири части. Последната платка не замавайте с крем.
След като приключите с крема.. направете шоколада за замазване.
Загрейте млякото ( без да завира ) и го изсипете върху шоколада ( който си сложете в купа )
Изсипете получената шоколадова смес още топла и замажете тортата.
Украсете с шамфъстък.
Да ви е сладко!
0 коментара