Торта Гараш



Торта Гараш е българска торта, с място на произход - Русе. 

Това е една класическа рецепта с малко добовка от мен. Лека, но всъщност доста приятна.

Ще разберете за нея в следващите редове.

Очаквайте скоро и веган вариант на тази така вкусна торта.

Нужни продукти :

За платките 
6 белтъка
130 гр. пудра захар
 20 гр. царевично нишесте 
265 гр. орехи

За крема 
6 жълтъка
100 гр. масло
150 гр. черен шоколад
100 гр. пудра захар
80 гр. прясно мляко
+
Тук аз добавих есенция от портокал. Придаде страхотен аромант.

За замазване
70 мл. прясно мляко
150 гр. черен шоколад

Започваме с платките.
В чопър сложете орехите с 2 с.л. от нужната пудра захар за платките. 
Разбийте така, че да стане почти на орехово брашно.
Отделно с помощта на миксер разбийте белтъците, заедно с пудрата захар и нишестето. Не ги разбивайте на сняг а до гъст, гладък крем. Към белтъците добавете и орехите. Разбъркайте добре.

Трябва да се направят 5 платки. За тази цел направете 5 кръгчета ( аз използвах чиния ) върху хартия за печене.


Резделете сместа на 5 части ( падат се по 4 пълни лъжици ) и внимателно разпределете така, че да станат еднакви кръгове.


Пекат се на 170° до зачервяване.

След като ги извадите, ги отлепете веднага от хартията и оставете да изстинат. Внимавайте да не ги счупите.

Докато изстиват, направете крема.

Шесте жълтъка разбъркайте в касерола на слаб огън, заедно с пудрата захар, млякото и есенцията. Бъркайте, докато  сместа започне да се сгъстява. Гледайте да не заври. В моминта, в който вече тръгне да завира.. дръпнете от котлона. 
Добавете шоколада и разбъркайте добре.
След това добавете и маслото. Тук е нужно да разбъркате крема с миксер, но не много, за да не го пребиете. 

Разпределете крема между петте платки, т.е. на четири части. Последната платка не замавайте с крем.

След като приключите с крема.. направете шоколада за замазване.
Загрейте млякото ( без да завира ) и го изсипете върху шоколада ( който си сложете в купа )

Изсипете получената шоколадова смес  още топла и замажете тортата. 

Украсете с шамфъстък.

Да ви е сладко!















0 коментара