Хляб с бяла твърда квас





















Как да си захванем квас? 


първо правило :
Имайте търпение.

Малко повече информация за Квас, може да прочетете в моята предишна публикация за Хляб с квас.

Този път ще ви покажа как да захванете Бяла твърда квас. ( Lievito Madre )

Вариантите, които мисля да ви предложа са два, но за момента ще обърна внимание само на единия, защото другия си го 'гледам' още.

За начало са ви нужни -
1 купа
1 буркан
150 гр. кисело мляко
150 гр. бяло брашно ( аз ползвам тип 405 )

В купата смесете брашното и киселото мляко. Замесете добре с ръка. Получава се малка топка тесто. Цепнете леко на кръст полученото тесто и го оставете в буркан.
Тук са ви нужни 48 часа търпение.
Аз ги имах, но за тези 48 часа, моята Левито мадре, реши да не търгне. Много бях разочарована, но не се отказах. Не се отказвайте и вие.
Така изгреждаше след 48 часа.

След това направих следното.

Взех 100 гр от кваса, който чаках 48 часа да се надигне и той не благоволи.
Сложих в купа тези 100 гр. квас, добавих 50 мл. вода и още 100 гр. бяло брашно. Отново замесих малко топче тесто и оставих в буркан.

Този път нещата тръгнаха. Доста бързо.
 Притесних се, какво ще правя. Кваса набъбна много, но е трърде млад, трябва да го захраня отново, преди да го ползвам. Исках да стане по-силен.
Повторих отново горе описаната процедура.
100 гр. квас
50 мл. вода
100 гр. бяло брашно

За около 6 часа, кваса отново изпълни буркана.

Е, месих и пекох до 2 часа през нощта.
Да ви призная, заслужаваше си.

Нужни продукти за 2 хлебчета :

800 гр. брашно
200 гр. твърда квас
600 мл. вода
щипка захар
10 гр. сол

Във водата сложете кваса и захарта и разбъркайте добре, да се разтвори. След това добавете брашното и солта.
Замесете тесто. ( месете поне 10 мин. )
Тестото е лепкаво, но еластично. Ако е нужно намокрете леко ръцете си, за да ви е по-лесно и да хидратирате тестото.
Всеки път на този етап от правенето на квасен хляб си говоря, че това е последният ми момент и път, в който се занимавам с това. Това тесто не е, като да замесите меко тесто за питка, но е резултата е прекрасен. Вкусен, пухкав и с хрупкава коричка.

След като замесите тестото, го оставете да утрои обема си 2-3-4 часа. През това време, на всеки 30 минути правете по няколко дърпания на тестото. След като утрои обема си, го разделете на 2, оформете и оставете да втаса. Сега е ред на голямото втасване. Преди хляба ми е втасвал цяла вечер ( поне 12 часа ) но в този случай, разбира се, отново не се получиха нещата по план. 5 часа, след като го оформих, хляба беше готов за печене. Ето и причината да пека посред нощите.

* добре е да печете в глинен/стъклен съд с капак. Въздуха при печене и съда са от значение.
* нужни са му 60 минути. ( + - малко .. зависи от печката )

Брайън днес стана в 7, което значи, че моите часове сън са точно 4, но имаме страхотен и вкусен хляб за закуска.



0 коментара