Хляб с квас
Ще започна с това, че е нужно търпение и време ..
Как да си захванем квас?
В миналото нашите баби са правили хляба си с квас или безквасен. Комбинацията от брашното, водата и бактериите е равна на пухкав хляб със страхотна коричка.
Ако не сте свикнали на квасен хляб, може да ви се стори малко кисел.
За разлика от хляба с мая, този с квас изисква повече внимание и време.
Бабите едно време, след като приготвят хляба за семейството, винаги си оставяли малко квас, за да може в последствие да захванат отново. Чувала съм, че само на празници се захваща нова квас ( Ваеликден, Коледа и т.н. )
За да захванете квас, ви трябва буркан, дървена лъжица, пълнозърнесто брашно, вода ( по възможност да не е чешмяна ) и търпение.
* с бяло брашно няма да ви се получи добре.
Целия процес трае може би 6-8 дни.
Ден 1 :
В буркан слагаме 2 лъжици брашно + 2 лъжици вода и с дървена лъжица ( не използвайте метална ) бъркаме добре. Ако ви се стори прекалено гъсто, или прекалено рядко, коригирайте. Всичко зависи от това, как поема избраното пълнозърнесто брашно.
Процеса се повтаря на всеки 12 часа.
Когато кваса 'проработи' .. тя тръгва нагоре по буркана ( шупва )
Специфичната кисела миризма, която усещате при отваряне на буркана, също е добър знак.
Кваса се държи на стайна температера.
Продуктите, които аз използвах за този квасен хляб са :
500 гр. брашно тип 550
130 гр. квас
щипка сол
330 мл. вода
* 1 ч.ч квас = 1 кубче мая
В дълбока ( стъклена ) купа сложих сухите съставки. След това, в кладенце посредата добавих кваса.
И накрая водата.
Замесвих тесто, лепкаво.
Следват 4 етапа :
На всеки 30 минути тестото се 'дърпа' .
Не месете, а само придърпвате няколко пъти с мокри ръце. И след четвъртия път, оставете тестото да почине още половин час.
На набрашнен плот, изсипете тестото, като просто обърнете купата. Не го мачкайте.
Когато изсипете тестото но плота, леко го оформете в желаната форма.
И оставете на плота, покрито с къпра, още 30 минути. Ако тестото не се разтече настрани и запази формата си, значи процесите до тук са били правилно и добре извършени.
Сега идва ред на същинското втасване, което може да трая и 18-20 часа.
В слчуая, моето тесто втаса 15 часа.
В набрашнен съд поставете тестото и покрийте с кърпа. Оставете в хладилник или на стайна температура.
Аз го оставих цяла вечер в хладилник. На следащия ден, тестото беше удвоило обема си.
Извадих, оформих и го оставих в глинен съд, въхру хартия.
Тук следват още час и половина - два , втасване.
Загрях фурната на 220°
* съда, в който печете за препоръчване е да е глинен, с капак и толкова голям, че краищата на хляба да не се опитар на стените на съда за печене.
Пекох за 15на минути на 220° и още 45 минути на 200°
0 коментара