Добро утро!
Обичате ли гевречета?
Тези са толкова вкусни, меки и се пирготвят бързо.
Бях 'забравила' маята последната половин година, но сега ми се налага да приготвям нещо бързо и да излизаме навън. Както знаете - предпочитам квас, но там нещата отнемат доста повече време.
Нужни продукти:
400 гр. брашно от бяла спелта ( ще станат и с ръж, лимец, бяло .. )
200 мл. топла вода
1 с.л. мед
1 пакетче суха мая
щипка сол
60 гр. масло
сусам
В топлата вода сложете меда и маята. Разбъркайте добре. Не чакайте да шупва. Директно прибавете към брашното. Сложете солта и маслото ( маслото да е меко, не разтопено )
Омесете меко тесто и веднага разделете на 10 топки , по около 60 гр. , всяка.
Завийте с къпра и оставете 20на минути.
Може да направите 5 големи геврека или 10 - малки.
Разтеглете всяка топче на фитил около 40на см. Сгънете го на две, завийте и направете кръгче.
Потопете всяко геврече в топла вода и след това, в сусам.
Не се чака да втасват. Влизат директно във фурната.
Пекат се на 180° до готовност.
Да ви е сладко!
0 коментара