Здравейте!
Днес е моят 29-ти Рожден Ден!
По този повод реших да си направя тази торта.
За мен беше една от най-трудните торти, не заради сложността си, а просто, защото ми отне повече време. Първо ми изгоряха първите блатове, после правих нови. На следващия ден ми се пресече и крема .. правих нов. Общо взето доста ми отне, но си заслужава.
За блатовете :
3 яйца
100 гр. кокасава захар
120 гр мед
150 гр. масло
600 гр. брашно
1 с.л. сода
есенция лимон
индийско орехче
За крема:
500 гр. маскарпоне
50 гр. кокосова захар
300 гр. сметана
ванилия
200 гр. бял шоколад
желатин/агар агар
Пресни плодоме/целувки/френски макарони за украса. Или каквото искате.
Начин на приготвяне
Подготовката за тортата започва един ден предварително.
В касерола сложете яйцата, захарта и меда и разбъркайти добре на слаб котлон, да не завират.
Добавете и маслото и разбъркайте добре. Към сместа добавете содата и дръпнете от котлона.
Трябва леко да шупне.
Оставете сместта да изстине.
Добавете индийското орехче,ванилията и лимона разбъркайте. Към сместа добавете и брашното.
Получава се доста меко и лепкаво тесто, но не дабавяйте повече брашно.
Сложете тестото във фолио и приберете за 4-5 часа в хладилник.
Разточете и изрежете желаните форми, като всяка от тях надупчите леко с вилица.
( когато изрязвате формите, не ги местете, а ги останете там, къдито са изрязани. Формата ще се развали в противен случай)
( не са ви нужни специални форми, просто си принтирайте желаните букви или цифри, изрежете ги и ползвайте, като шаблон )
Пекат си на 180° дакато леко почервенеят.
Приготвянето на крема е на следващия ден.
Разбийте сметаната, маскарпонето и захарта. Прибавете белия шокалад, който предварително сте разтопили на водна баня.
Желатин или агар-агар прибавете, ако искате крема да е хубаво стегнат.
Ако обаче тортата ще стои през повечето време в хладилник, той не е нужен.
Шприцовайте и украсете по ваш избор.
Бъдете здрави!
0 коментара