Домашни Франзели
за тестото :
500 гр. бяло брашно
100 гр. пълнозърнесто брашно
400 мл. топла вода
щипка сол
щипка захар
1 пакетче суха мая
за разядката :
200 гр. извара
лук
шарена сол
В топла вода се разтваря маята + захарта и се оставя настрана, да шупне.
Пресява се бялото брашно и се добавя към него пълнозърнестото.
Разбъркват се добре. Към брашната се слага щипка сол и вече шупналата мая. Замесва се меко тесто и се оставя да втаса.
Тестото се разделя на две и се оформят две франзели.
Аз намазвам франзелите с жълтък и малко мляко, за да имат хрупкава коричка.
Франзелите са два вида.
Едната е с масло и подправки, което аз купувам готово, но вие можете да си го направите удома, по ваш вкус.
Изполвам Kräuter Butter.
Другата я хапнахме с разядката.
Това, което трабва да направите е да оформите маслото във фолио и да оставите в хладилник да стегне, преди да го използвате.
Когато франзелите са готови, докато са още топли, направете разрези и сложете парченце масло.
0 коментара