Джинджифилова къщичка.
Вкусните къщички са едни от най-атрактивните коледни традиции на Запад.
Историята на джинджифиловите сладки започва около 11-и век, когато кръстоносците донесли в Европа известните днес като зимни подправки - канела, карамфил и др. Майсторите бързо открили, че джинджифилът е не само вкусен, но има и естественото свойство да запазва хлебните изделия годни за консумация за по-дълго.
Традицията да се правят къщички от джинджифилово тесто започнала от Германия в началото на 19-и век.
Според някои историци, тя произлиза от приказката за Хензел и Гретел, които открили в гората къща, направена от сладки и захарно тесто.
Други автори спорят, че Братя Грим са заимствали идеята от вече съществуващ обичай да се строят декоративни колибки от бисквити, но при всички случаи, традицията бързо се разраснала и обхванала дори Америка.
Днес се строят не просто горски хижи, а цели замъци. Една от най-популярните джинджифилови къщички е Белият дом - резиденцията на президента на САЩ. Тази “къщичка” става все по-атрактивна с всяка изминала година. От 1991 година в Берген (Норвегия) пък строят цяло “джинджифилово селце”.
Най-популярна е декорацията със захарна глазура, която се използва и като “лепило” за отделните елементи. А те могат да бъдат захарни, шоколадови или желирани бонбони, фигурки от захарно тесто, различни бастунчета и лакомства.
Приготвянето на джинджифиловата къщичка само по себе си е забавно занимание за цялото семейство, а след това тя се превръща и в декорация, част от празничната трапеза и повод за усмихнати спомени.
Аз реших да променя малко класическите рецепти, в които се използва Golden Sirup, като я направя с Мановия мед на Пчелинь.
Джинджифила, които използвах беше на Биокласа .
Може от интернет да принтиране дизайна на вашата къща. Аз в сайта ще прикача тези, които аз използвах ❤️
Рецепта :
🔹 4 яйца
🔹 200 гр. кафява захар
🔹160 гр. манов мед
🔹 1 ч.л. сода
🔹 3 ч.л. джинджефил
🔹 2 ч.л. канела
🔹 200 гр. масло
🔹 800 гр. брашно
Начин на приготвяне :
Разбийте яйцата, захарта и меда на ръка. Сложете ги на котлона, на средна степен. Бъркайте добре, без да завира. Когато захарта се разтопи, прибавете и маслото и подправките.
Разбъркайте, докато и маслото се разтопи.
Дръпнете от котлона и сложете сода. Сместа леко шупва.
Оставете настрана да изстине.
Когато сместа се темперира, добавете и брашното.
Разбъркайте с лъжица. Не очаквайте да стане твърдо тесто за месене.
Това да не ви обърква. Не добавяйте повече брашно.
Когато разбъркате добре, приберете в хладилник за няколко часа.
Щом тестото е стегнало, върху набрашнете повъхностни разточете част от него върху хартия за печене.С помощта на принтираните от вас форми, изрежете всичко нужно.
Отстранете внимателно остатъчна от тестото и формите, които сте изрязали не ги местете. Директно с хъртията за печене ги сложете в тавата.
Пекат се на 180* при загрята фурна за няколко минути. Станат доста бързо. Внимавайте да не изгорят, защото после ще се ронят.
Оставете ги хубаво да изстинат, преди да ги сглобите.
За украса, както споменах основно се използва Захарна глазура.
За да си направите, ще ви трябват :
2 белтъка
400 гр. пудра захар
2 капки лимонов сок
Смесете всичко и разбийте с миксер. Не пребивайте белтъците, защото ще станат твърде гъсти и няма да може да рисувате с тях.
Да ви е сладко!
Може да си принтиране всичко от тук 🔻
https://recipesbycarina.com/wp-content/uploads/2018/11/Gingerbread-House-Template.pdf
0 коментара