Питки с шунка и кашкавал
за тестото :
700 гр. брашно
1 яйце
100 гр. кисело мляко
300 мл. прясно мляко
60 мл. олио
1 кубче жива мая
щипка сол
щипка захар
шунка
кашкавал
масло
чубрица
за заливката :
1 яйце
4 с.л. кисело мляко
1 с.л. олио
Загрява се прясното мляко ( без да завира ) добавят се щипка захар и 2 с.л. брашно. При топлото мляко се добавя и маята. Оставя се настрана, да шупне.
В дълбока купа се пресява брашното. Добавят се солта, яйцето, олито и млякото. Когато маята е готова, се прибавя към брашното.
Омесва се меко тесто.
Без да втасва.
Разделя се на две части, които се разточват на два правоъгълника.
Разточеното тесто се намазва с масло и се поръсва с шунка и кашкавал. Количеството е въпрос на вкус.
Правоъгълниците се навиват на руло и се нарязват на кръгчета с дебелина 2 см.
Нареждат се в тава с хартия за печене.
В купичка разбивам 1 яйце, кисело мляко и олио за заливка.
С получената смес се намазва/залива всяка питка.
Поръсва се с кашкавал и чубрица.
Пече се на предварително загрята фурна на 170° до готовност.
.
0 коментара