Дърпана баница



Дърпана баница, с масло и сирене

Проявихте голям интерес и качвам рецепта за баницата.

За тестото 

  750 гр. брашно 
 400 мл. топла вода 
1 с.л. сол 
 2 с.л. оцет 
2 с.л. разтопено масло
+
100на грама масло за поръсване на корите и плота

Сирене на вкус


Омесете меко тесто с посочените продукти. 
Разделете го на 4 топки тесто, като ги оставите върху намаслена ( с масло ) тава и покриете с кърпа.

Оставете тестото да почине 1 час. Така омеква добре и става разтегливо.

 Намазнете с малко масло масата/плота на който ще разпъвате корите.

Вземете едното топче тесто, като другите остават завити.

Раздърпайте леко с ръце ( както дърпате за мекици. Тестото е доста еластично )
След като раздърпате, сложете го на работния плот и с пръсти започнете да дърпате леко от всички страни. Отново ще кажа, че тестото е разтегливо и не би трябвало да има проблем. 

Когато разтеглите кората, отстранете краищата й, за да не стана твърда баницата и корите да са тънки.








След като махнете края, поръсете със сирене и масло и пригънете лявата и дясна страна, за да стане равно. Останалото, завийте на руло. Подредете в тава, както искате. На мини банички, на голяма баница .. въпрос на избор.

От краищата на корите става 5то топче тесто, което отново трябва да почине, преди да работите с него.

Пече се на 180° до златисто.

Аз не слагам повече мазнина, не обичам много мазни баници, но ако вие желаете сложете повече.

Да ви е сладко!







 

0 коментара