Дърпана баница, с масло и сирене
Проявихте голям интерес и качвам рецепта за баницата.
За тестото
750 гр. брашно
400 мл. топла вода
1 с.л. сол
2 с.л. оцет
2 с.л. разтопено масло
+
100на грама масло за поръсване на корите и плота
Сирене на вкус
Омесете меко тесто с посочените продукти.
Разделете го на 4 топки тесто, като ги оставите върху намаслена ( с масло ) тава и покриете с кърпа.
Оставете тестото да почине 1 час. Така омеква добре и става разтегливо.
Намазнете с малко масло масата/плота на който ще разпъвате корите.
Вземете едното топче тесто, като другите остават завити.
Раздърпайте леко с ръце ( както дърпате за мекици. Тестото е доста еластично )
След като раздърпате, сложете го на работния плот и с пръсти започнете да дърпате леко от всички страни. Отново ще кажа, че тестото е разтегливо и не би трябвало да има проблем.
Когато разтеглите кората, отстранете краищата й, за да не стана твърда баницата и корите да са тънки.
След като махнете края, поръсете със сирене и масло и пригънете лявата и дясна страна, за да стане равно. Останалото, завийте на руло. Подредете в тава, както искате. На мини банички, на голяма баница .. въпрос на избор.
От краищата на корите става 5то топче тесто, което отново трябва да почине, преди да работите с него.
Пече се на 180° до златисто.
Аз не слагам повече мазнина, не обичам много мазни баници, но ако вие желаете сложете повече.
Да ви е сладко!
0 коментара