Торта с елда Женя


Сурова торта с елда " Женя " 

Както споменах в страницата във Фейсбук и в Инстаграм , моята кума и скъпа приятерка Женя, има рожден ден днес. Става на 29 години. Реших да направя торта за нея. Тя е в Лондон, аз във Фрайбург и няма да може да празнуваме заедно, но поне да хапнем вкусна торта. 

Тортата е 
  • Без добавена захар
  • Без печене
  • Без брашно
Вече съм ви показала две торти с "пукана" основа. Едната с пукан амарант , другата с пукана киноа, а сега .. с пукана елда. 

Нужни продукти :

За основата

100 гр. фурми
60 гр. лешници
3 с.л. агаве
50 мл. ядково мляко
3 с.л. кокосово масло
2 с.л. какао
2 с.л. ленено семе
2 с.л. чия
30 гр. пукана елда

За крема

450 гр. крема сирене
150 мл. сметана
100 гр. черен шоколад ( аз използвах 80% )
4 с.л. агаве
Агар-Агар/желатин

Накиснете фурмите в гореща вода за 5-6 минути. 
Сложете ги в чопър и към тях добавете всичко останало, без елдата. Разбийте добре, до хомогенна смес. След това сложете получената смес в купа и добавете елдата. 
В тавичка с падащо дъно ( 20 см. диаметър ), изсипете получената смес и притиснете с ръка, за да оформите добри основата. 
Оставете в хладилник за 30на минути. 

През това време разтопете шоколада на вода баня и оставете да изстине.
Разбийте сметаната и крема сиренето. Към тях добавете вече изстиналия шоколад и разбъркайте добре. Добавете и подсладител ( ако желаете ). 
Сложете и  агар/агар или желатин, като следвате описанието на опаковката, според грамажите на крема. За 600 гр. крем, аз използвах 10 листчета желатин. ( на пакета е описано, че 12 са за 500 гр. , но аз не искам да жилира напълно, а само да стегне крема )

Оставете отново в хладилник, за час и половина - два. 

Украсете с пресни плодове и черен шоколад.





0 коментара