Мисия Здрави Детски Зъби / 0 - 3 годити

 
Брайън с 2 зъба и половина 

Здравейте, аз съм д-р Лиляна Щерева. Работя в гр. Пловдив. Завършила съм МУ Пловдив със специалност Дентална медицина и към момента съм асистент към катедрата по Детска дентална медицина в университета и специализирам в същата свера.

Ели ме помоли да дам разяснения относно някои от често задаваните въпроси свързани с детските зъбки и аз с ухота се съгласих.

Искам още от самото начало да подчертая, че към всяко дете трябва да се подходи индивидуално и универсална рецепта за здрави зъби не съществува! Въпреки това има някои правила, придържането към които, значително ще подобри и профилактира детското орално здраве.

Първо ще ви дам кратка информация свързана с периода и етапите на формиране на зъбите, която ще се опитам да обясня максимално достъпно. Формирането на зъбите ВСИЧКИ ВРЕМЕННИ, както и някои ПОСТОЯННИ, започва по време на бременността. Всички временни зъби започват да се формират от 7 до 10-та ембрионална седмица!!! Важно през този период е оптималният прием на белтъчини. След което от 4 ембрионален месец започват да се образубат зародишите на първите постоянни зъби и едновременно с това започва следващият процес от развитието на временните- т.нар. процес на Минерализация, заедно с богатата на белтъчини храна трябва да се включат и храни богати на Ca+. До края на бременността имаме образувани 20 временни и 16 постоянни зъба, които ще продължат развитието си и след раждането, но непълноценното хранене, приемът на алкохол и цигари, боледувания по време на бременността могат да увредят както ВРЕМЕННИТЕ, така и дори някои от ПОСТОЯННИТЕ ЗЪБИ!

След като детето се роди въпреки че зъбките все още не са се появили в устата тяхното развитие продължава, то ще продължи дълги години след като зъбите пробият. Много информация и съвети мога да предложа за този период но една статия няма да е достатъчна затова ще се спа на следните въпроси:

1. Кога пробиват временните зъби?
2. Кога и как да започнем провеждането на устна хигиена?
3. Първи преглед от зъболекар?
4. Целувки по устата, облизване на биберона, сдъвкване на храната на бебето?
5. Температура при никнене на зъб, нормална ли е тя?
1. Временните зъби започват да пробиват около 8-ми месец (обикновено първо пробиват долните централни резци), като последните пробиват на 2,5год. Тези срокове са нормата, но при всяко дете могат да се наблюдават специфики в пробива, ако пробива на зъбчето закъснява с 6 месеца повече от нормалното, трябва да потърсите специалист за консултация.
2. Хигиената на устната кухина трябва да започне веднага след раждането! След хранене или поне 2-пъти на ден (сутрин и вечер) устата на детето ( бузи, венци и език) трябва да се избърсват с марля или по-добре кърпичка (продават такива) напоена с вода. Целта е да се премахнат остатъците от кърма или адаптирано мляко, тъй като задържането им може да причини гъбична инфекция! Съветът ми като специалист е да не пренебрегвате почистването на устата на бебчето преди пробива на зъбките!!!
Първоначално можете да започнете да използвате меки четчици със силиконови власинки за да почиствате устата и наличните зъбчета. Има различни варианти, които можете да намерите по аптеките. След 12месец , т.е. след първата годинка можете да започнете да използвате детски четки с мек косъм.
До втората годинка пастата за зъби която използвате трябва да е без ФЛУОР (F), освен ако специалист изрично не е назначил такава! Количеството на пастата- колкото ОРИЗОВО ЗРЪНЦЕ!
3. Първи преглед , обикновено той се провежда още след раждането от педиатър, които би трябвало да огледа устната кухина на бебчето за наличие на различни аномалии като цепки на небцето и т.н. При зъболекар е добре да заведе детето до навършване на 1 годинка, разбира се, при положение че всичко е наред и родителят е провел консултации със стоматолог по време на бременността в които му е разяснена как да провежда хигиената на новороденото и съвети относно спецификите и рисковете при хранене с подсладени храни и напитки. Зъбните кариеси трябва да бъдат лекувани своевременно, защото при евентуално усложнеие постоянният зъб също може да бъде увреден!
4. Целувки по устата, облизване на биберона, сдъвкване на храната на бебето???? Тъй като има огромна разлика между средата от микроорганизми в устата на един възрастен и едно бебе, то кореспоменатите действия ще доведат до заразяване на бебето с най-често майчините микроорганизми, което в последствие може да доведе до развитието на различни заболявания на устна кухина и зъби включително и на кариес.
5. Относно температурата по време на пробива на млечните зъби. Пробивът на зъбите е нормален физиологичен процес и сам по себе си НЕ е причина за повишаване на температурата в този период! Раздразнението и болката са нормани съпровождащи фактори и при необходимост можете да използвате някой от познатите на пазара гелчета за облекчение. Относно повишената температура, тъй като по време на зъбния пробив в устата на детето образно казано има дразнене (раничка), т.е. нарушена е цялостта на венеца, то през него много по-лесно могат на навлизат микроорганизми и бактерии, които до този момент са били изолирани и да причинят различни инфекции, които от своя страна да доведат до повишаване на температурата.
Извод: Пробивът на зъбите не е причина, но е предразполагащ фактор за появата на различни инфекции, поради което двата процеса се наслагват и нерядко се наблюдават едновременно .

0 коментара