Бялото брашно и неговите здравословни заместители
Бялото брашно е 'мъртва' храна, от която организма няма нужда, за това и в последните години се търсят все повече заместители и алтернативни храни.
Замисляли ли сте се, защо всъщност брашното е бяло, след като пшеницата не е?
Това е, защото преминава химична обработка и е избелено в хлор, азотни оксиди и др.
Предлагам ви няколко здравословни алтернативи
Брашно от лимец
Брашното от лимец не съдържа глутен.
Някои от ползите от редовна косумация са : подобрява имунната система, зрението, регулира кръвната захар, холестерола и др. Лимецът е една от най-старите култивирани култури в историята.Зърнена култура, тясно свързана с пшеницата, която с годините го измества и не е особено популярен, но през последните години се счита за здравословна храна. Пълен с витамини, минерали, хранителни вещества, които други зърнени храни не съдържат.
Брашно от бадеми
Брашно от белени бадеми, което не съдържа глутен. Източник на голямо количество хранителни вещества, здравословни мазнини, фибри и протеини.Редуцира кръвното налягане.
Използва се основно в сладкарството.
Ленено брашно
Лененото брашно е натурален и здравословен продукт.Лененото брашно може да абсорбира токсични вещества, намалява холестерола. Има положително влияние върху регулирането на липидния метаболизъм.При диабет лененото брашно регулира кръвната захар.Подходящо е за приготвяне на нетрадиционни палачинки, хлябове и др.
Понеже е богато на мазнини, при готвене, намалява нуждата от допълнително прибавяне на мазнина.
Брашно от нахут
Не особено популярно, много богато на протеини, фибри. Страхотен заместител на брашното.Подходящо за бургери, кюфтета и т.н.
Понижава холестерола и спомага за загубата на тегло. Лекува анемия. Също има високо съдържание на магнезий, което понижава стреса.
Четири безспорно вкусни, здравословни алтернативи на бялото брашно.
0 коментара